Salsefia, známa aj ako kozia brada, je zelenina, ktorá ešte pred sto rokmi pravidelne zdobila naše stoly, ale dnes je takmer zabudnutá. Vzhľadom pripomína petržlen, ale z hľadiska užitočných vlastností je úplne jedinečný. Stojí za to ho znovu objaviť, pretože nielen obohacuje chuť jedál, ale aj podporuje zdravie a organizmus, najmä pečeň a tráviaci systém. Táto rastlina voľne rastie na lúkach, ale dá sa nájsť aj v obchodoch s ekologicky čistou zeleninou.
Salsefia je zabudnutá zelenina, ktorú stojí za to vrátiť do každodenného jedálnička. Jej koreň a listy nielen obohacujú chuť jedál, ale predovšetkým podporujú zdravie čriev a pečene, zlepšujú imunitu a majú blahodárny vplyv na srdcovo-cievny systém. Je to prirodzený spojenec v starostlivosti o každodenný stav organizmu a okrem toho je táto rastlina ľahko pestovateľná a odolná voči premenlivým poveternostným podmienkam. Stojí za to dať jej šancu v záhrade alebo na balkóne – váš organizmus vám za to bude naozaj vďačný.
Salsefia – zabudnutá zelenina s dlhou históriou
Salsefia pochádza z oblasti Stredozemného mora a Malej Ázie. Do strednej Európy sa dostala v stredoveku a po stáročia bola súčasťou zeleninových záhrad rovnako ako mrkva alebo petržlen. Postupom času jej popularita klesla a ustúpila iným zeleninám. Dnes ju možno nájsť hlavne v zeleninových obchodoch s ekologicky pestovanou zeleninou alebo ako voľne rastúcu rastlinu na lúkach, okrajoch ciest a pustatinách.
Pestovanie salsefie nevyžaduje žiadne zvláštne úsilie. Rastlina dobre znáša naše podnebie, vysádza sa na jar priamo do pôdy a korene sa zbierajú neskoro na jeseň alebo skoro v zime. Najlepšie rastie na ľahkých, hlbokých a dobre priepustných pôdach, čo jej umožňuje vytvárať dlhé, rovné korene. Je potrebné jej zabezpečiť slnečné miesto a pravidelné zavlažovanie, najmä počas sucha. Nevyžaduje žiadne zložité záhradnícke postupy a jeho zloženie môže zahanbiť mnohé zeleniny.
Salsify podporuje zdravie zvnútra
Ako vysvetľujú odborníci z American Botanical Council a WebMD, koreň salsify je bohatý na inulín, prírodný prebiotikum, ktorý podporuje rozvoj prospešnej mikroflóry čriev. Obsahuje tiež vlákninu, ktorá reguluje činnosť čriev, ako aj vitamíny skupiny B, vitamín C a minerály, ako je draslík, vápnik, fosfor a železo. Vďaka tomu táto zelenina posilňuje imunitu, zlepšuje peristaltiku čriev a má blahodárny vplyv na kardiovaskulárny systém. Salsify je tiež zelenina s nízkym glykemickým indexom, preto sa odporúča ľuďom s cukrovkou alebo inzulínovou rezistenciou.
Táto zelenina má obzvlášť priaznivý vplyv na pečeň. Mangán obsiahnutý v salsify podporuje enzýmy, ktoré sa podieľajú na detoxikácii organizmu a metabolizme pečene, čo pomáha očisťovať organizmus od toxínov.
Je tiež vhodná do domácej bylinkovej lekárničky. Nálevy z koreňa salsefie môžu zmierniť zápaly tráviaceho traktu a podporovať normálnu činnosť čriev a pečene.
Okrem toho prítomnosť inulínu má prebiotický účinok, čo nepriamo prispieva k zdraviu pečene tým, že podporuje normálnu mikroflóru čriev. V kombinácii s vlákninou a vitamínmi pravidelné konzumovanie salsefie prispieva k zlepšeniu celkového stavu organizmu a podporuje imunitný systém, čo potvrdzujú štúdie predložené odborníkmi z Cleveland Clinic a American Academy of Dermatology.
Ako používať salsefiu v kuchyni?
Salsefia je zelenina, ktorú možno konzumovať prakticky celú. Mladé listy možno pridávať do šalátov a korene – po uvarení, zapekaní alebo opražení – sa výborne hodia do polievok, omáčok a zapekaných jedál. Vďaka jemnej, mierne sladkej chuti dodáva salsefia, podobne ako pastinák, tradičným jedlám zaujímavú chuť a obsahuje mnoho cenných živín.