Preskočiť na obsah

Táto zelenina, podobná petržlenu, je spásou pre pečeň. Vaše telo vám bude vďačné

Salsefia, známa aj ako kozia brada, je zelenina, ktorá ešte pred sto rokmi pravidelne zdobila naše stoly, ale dnes je takmer zabudnutá. Vzhľadom pripomína petržlen, ale z hľadiska užitočných vlastností je úplne jedinečný. Stojí za to ho znovu objaviť, pretože nielen obohacuje chuť jedál, ale aj podporuje zdravie a organizmus, najmä pečeň a tráviaci systém. Táto rastlina voľne rastie na lúkach, ale dá sa nájsť aj v obchodoch s ekologicky čistou zeleninou.

Salsefia je zabudnutá zelenina, ktorú stojí za to vrátiť do každodenného jedálnička. Jej koreň a listy nielen obohacujú chuť jedál, ale predovšetkým podporujú zdravie čriev a pečene, zlepšujú imunitu a majú blahodárny vplyv na srdcovo-cievny systém. Je to prirodzený spojenec v starostlivosti o každodenný stav organizmu a okrem toho je táto rastlina ľahko pestovateľná a odolná voči premenlivým poveternostným podmienkam. Stojí za to dať jej šancu v záhrade alebo na balkóne – váš organizmus vám za to bude naozaj vďačný.

Salsefia – zabudnutá zelenina s dlhou históriou

Salsefia pochádza z oblasti Stredozemného mora a Malej Ázie. Do strednej Európy sa dostala v stredoveku a po stáročia bola súčasťou zeleninových záhrad rovnako ako mrkva alebo petržlen. Postupom času jej popularita klesla a ustúpila iným zeleninám. Dnes ju možno nájsť hlavne v zeleninových obchodoch s ekologicky pestovanou zeleninou alebo ako voľne rastúcu rastlinu na lúkach, okrajoch ciest a pustatinách.

Pestovanie salsefie nevyžaduje žiadne zvláštne úsilie. Rastlina dobre znáša naše podnebie, vysádza sa na jar priamo do pôdy a korene sa zbierajú neskoro na jeseň alebo skoro v zime. Najlepšie rastie na ľahkých, hlbokých a dobre priepustných pôdach, čo jej umožňuje vytvárať dlhé, rovné korene. Je potrebné jej zabezpečiť slnečné miesto a pravidelné zavlažovanie, najmä počas sucha. Nevyžaduje žiadne zložité záhradnícke postupy a jeho zloženie môže zahanbiť mnohé zeleniny.

Táto zelenina, podobná petržlenu, je spásou pre pečeň. Vaše telo vám bude vďačné

Salsify podporuje zdravie zvnútra

Ako vysvetľujú odborníci z American Botanical Council a WebMD, koreň salsify je bohatý na inulín, prírodný prebiotikum, ktorý podporuje rozvoj prospešnej mikroflóry čriev. Obsahuje tiež vlákninu, ktorá reguluje činnosť čriev, ako aj vitamíny skupiny B, vitamín C a minerály, ako je draslík, vápnik, fosfor a železo. Vďaka tomu táto zelenina posilňuje imunitu, zlepšuje peristaltiku čriev a má blahodárny vplyv na kardiovaskulárny systém. Salsify je tiež zelenina s nízkym glykemickým indexom, preto sa odporúča ľuďom s cukrovkou alebo inzulínovou rezistenciou.

Táto zelenina má obzvlášť priaznivý vplyv na pečeň. Mangán obsiahnutý v salsify podporuje enzýmy, ktoré sa podieľajú na detoxikácii organizmu a metabolizme pečene, čo pomáha očisťovať organizmus od toxínov.

Je tiež vhodná do domácej bylinkovej lekárničky. Nálevy z koreňa salsefie môžu zmierniť zápaly tráviaceho traktu a podporovať normálnu činnosť čriev a pečene.

Okrem toho prítomnosť inulínu má prebiotický účinok, čo nepriamo prispieva k zdraviu pečene tým, že podporuje normálnu mikroflóru čriev. V kombinácii s vlákninou a vitamínmi pravidelné konzumovanie salsefie prispieva k zlepšeniu celkového stavu organizmu a podporuje imunitný systém, čo potvrdzujú štúdie predložené odborníkmi z Cleveland Clinic a American Academy of Dermatology.

Ako používať salsefiu v kuchyni?

Salsefia je zelenina, ktorú možno konzumovať prakticky celú. Mladé listy možno pridávať do šalátov a korene – po uvarení, zapekaní alebo opražení – sa výborne hodia do polievok, omáčok a zapekaných jedál. Vďaka jemnej, mierne sladkej chuti dodáva salsefia, podobne ako pastinák, tradičným jedlám zaujímavú chuť a obsahuje mnoho cenných živín.