Škoricové buchty, jablkové koláče, koláče s tekvicou, čokoládové brownies, teplé dezerty. Takéto dezerty sa nie nadarmo spájajú s jesenným obdobím. Sú voňavé a chutné, ideálne sa hodia ku káve alebo čaju. Na prípravu niečoho výnimočného nie je potrebné hľadať zložité recepty. Nie je potrebné ani chodiť do cukrárne – ak si koláč pripravíme sami, máme kontrolu nad všetkými ingredienciami, ktoré do neho idú.
Tento recept je obzvlášť populárny na jeseň. Koláč s jablkami a orechmi poteší hostí
Jedným z dezertov, ktorý je neodmysliteľne spájaný s jesenným obdobím, je koláč s jablkami. Samozrejme, existuje mnoho receptov s týmito plodmi v hlavnej úlohe, ale ak chcete koláč trochu ozvláštniť, vyskúšajte variantu s vlašskými orechmi.
Sú nielen chutné, ale aj zdravé. Obsahujú polynenasýtené mastné kyseliny omega-6 a omega-3. Okrem toho obsahujú aminokyseliny, vitamíny skupiny B a minerály, ako je draslík, fosfor, horčík, zinok, mangán a jód. Podporujú zdravie srdca, znižujú hladinu cholesterolu a krvný tlak, podporujú tráviaci systém a pomáhajú fungovaniu mozgu.
Na jeseň je takýto doplnok k jedálnemu lístku jednoducho neoceniteľný. V kombinácii s jablkami tvoria nielen chutný, ale aj zdravý duet. Za zmienku stojí aj med, ktorý tiež zaujíma dôležité miesto v nižšie uvedenom recepte. Nepochybne osladí jesennú chladnú atmosféru.
Recept na koláč s jablkami a orechmi. Ideálny na jeseň.
Zložky
- maslo,
- cukor,
- múka,
- čokoládový puding (prášok),
- prášok do pečiva,
- vajce,
- smotana 18 %,
- med,
- vlašské orechy.
- 1 kg jabĺk
Spôsob prípravy:
- Zmiešajte 100 g masla s 3/4 šálky cukru – zmes by mala byť vzdušná.
- Do výslednej zmesi preosejte 1 a 1/3 šálky múky, 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva a čokoládový puding.
- Pridajte vajce a pol pohára smotany. Všetko zmiešajte, kým nevznikne hustá hmota.
- Okrouhlu formu s priemerom 26 cm potrite margarínom, posypte strúhankou a nalejte cesto.
- Cesto pečte 30-35 minút pri 200 °C (s termocirkuláciou).
- 1 kg jabĺk nakrájajte na kocky, vložte do hrnca, pridajte dve polievkové lyžice cukru a dusite, kým jablká nezohrejú a nezačnú sa mierne „rozpadávať“.
- Hrst vlašských orechov nasekajte (nie príliš jemne) a zmiešajte so 100 g roztopeného masla, 2 lyžicami medu a 100 g cukru.
- Keď bude cesto trochu opečené, položte naň vrstvu jabĺk a vrstvu orechov. Pečte 15 minút pri 180 °C (s cirkuláciou tepla).