Syr mozzarella má mnoho fanúšikov po celom svete, vrátane Poľska. Väčšina z nás konzumuje len biele guličky, nevediac, že voda zo syra je skutočná vitamínová bomba. Ako využiť jej jedinečné vlastnosti?
Mozzarella je taliansky syr, ktorý sa vyrába v Kampánii z čerstvého mlieka byvolíc – samíc domáceho byvola – alebo z kravského mlieka, prípadne z ich zmesi.
Syr mozzarella sa predáva vo forme malých oválnych guličiek ponorených v syrovarke a je súčasťou mnohých tradičných talianskych jedál, ako sú:
- lasagne,
- salát caprese,
- väčšina druhov pizze.
Najcennejším druhom syra mozzarella je di bufala campana (v ľudovej reči bufala mozzarella), ktorý sa vyrába výlučne v regióne Kampánia podľa tradičných historických receptov z mesta Aversa v provincii Caserta. Tento syr je zaradený do zoznamu produktov s chráneným označením pôvodu.
Voda z mozzarelly: nevylejte ju, pretože obsahuje veľa vitamínov
Voda z mozzarelly je jednoducho tekutina získaná pri výrobe syra, teda populárna srvátka. Hoci väčšina cenných zložiek sa nachádza v syrovej guľôčke, srvátka je tiež skutočnou vitamínovou bombou, bohatou na:
- bielkoviny,
- laktózu,
- minerálne soli (draslík, vápnik, sodík),
- vitamíny (hlavne skupiny B),
- kultúry mliečnych baktérií.
Vďaka týmto zložkám môže srvátka z mozzarelly pozitívne ovplyvňovať zdravie čriev. Vodu z mozzarelly môžete konzumovať, ak je čerstvá. Ak si však nie ste istí, či ju chcete piť priamo z obalu, môžete ju konzumovať v inej forme!
Čo robiť s vodou z mozzarelly?
Voda z mozzarelly sa výborne hodí predovšetkým do polievok a omáčok, najmä smotanových. Niektorí ju používajú aj ako marinádu na mäso (zmäkčuje vlákna).
Srvátku z mozzarelly môžete tiež pridávať do vody pri príprave chleba alebo koláčov. Dodáva pečivu bohatšiu, jemne kyslastú chuť.
Vodu z mozzarelly stojí za to pridávať aj do kokteilov – nielenže obohacuje ich výživovú hodnotu, ale aj zlepšuje chuť.