Koláčiky so špenátom a syrom feta sú vhodné ako predjedlo na párty, občerstvenie alebo pohostenie pre nečakaných hostí. Jedlo má výraznú chuť, je veľmi slané, s charakteristickou horkosťou špenátových listov. Jedlo sa pripravuje len za 20 minút, čo ho robí ideálnym pre zaneprázdnených ľudí.
Ingrediencie
- 2 listy lístkového cesta
Na plnku:
- 150 g syra feta
- 150 g čerstvého špenátu
- 1 malá cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 2 polievkové lyžice prírodného jogurtu
- ½ čajovej lyžičky soli
- ½ čajovej lyžičky čierneho korenia
- ¼ čajovej lyžičky tymiánu
- ¼ čajovej lyžičky petržlenu
Ďalej:
- 1 polievková lyžica repkového oleja na vyprážanie
- 1 žĺtok
- 1 čajová lyžička mlieka
Postup
1
Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemné kúsky. Rozohrejte olej na panvici a pridajte cibuľu a cesnak. Restujte ich 2-3 minúty. Potom pridajte nahrubo nakrájaný špenát a restujte ho, kým nezmäkne.
2
Panvicu odstavte z ohňa a nechajte trochu vychladnúť. Pridajte fettu rozdrvenú prstami a dochuťte všetko korením. Premiešajte náplň, kým nevznikne homogénna hmota na plnenie.
3
Rozvaľkajte lístkové cesto a každý plát rozdeľte na 8 obdĺžnikov. Do stredu dajte 1-2 lyžice plnky a potom všetko zrolujte do koláčikov.
4
Koláčiky so špenátom položte na plech vyložený papierom na pečenie. V malej miske zmiešajte vaječný žĺtok s mliekom. Zmesou potrite povrch koláčikov a vložte ich do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Pečte ich 15 minút, kým nezískajú peknú zlatistú farbu.
5
Koláčiky so špenátom podávajte teplé, ihneď po upečení. Zvyšky uchovávajte v chladničke a pred podávaním ich zohrejte v rúre.