Preskočiť na obsah

Málokto si pamätá, že jej plody a listy sú zdrojom vitamínov. Má dobrý vplyv na obličky, trávenie a imunitu

Čierny bez (Prunus spinosa), tiež nazývaný trnka alebo trnka, je v našej krajine široko rozšírený, hoci je zriedka cenený a používaný napríklad v kuchyni. Medzitým sú plody a listy tejto rastliny skutočným zdrojom vitamínov, minerálov a biologicky aktívnych látok, ktoré môžu podporovať zdravie človeka na mnohých úrovniach. Podporujú činnosť obličiek, regulujú tráviace procesy a vďaka prítomnosti antioxidantov zvyšujú imunitu organizmu. Čo robiť s plodmi trnky? Tu je niekoľko tipov, ako ju môžete zahrnúť do svojho jedálnička.Obsah:01 Hlohovec – zabudnuté ovocie02 Nielen plody hlohovca sú prospešné pre zdravie03 Čo robiť s plodmi hlohovca?

Čierny bez – zabudnuté ovocie

Čierny bez je rozložitý, pichľavý krík z čeľade ružovitých, dosahujúci výšku 3-4 metre. Tvorí husté porasty, ktoré v minulosti slúžili ako prirodzené oplotenie polí. Rastlina sa vyskytuje v celej Európe, západnej Ázii a severnej Afrike, kde preferuje mierne podnebie.

Plody trnky sú malé guľovité kôstkovité plody tmavomodrej farby s charakteristickým voskovým povlakom. Ich dužina je zelenkastožltá a chuť intenzívne trpká a kyslá, preto sa zriedka konzumujú surové. Najlepšiu chuť nadobúdajú po prvých mrazoch alebo po zmrazení v mrazničke.

Listy terny sú malé, vajcovité, s zubatými okrajmi. Obsahujú fenolové zlúčeniny a taníny, vďaka čomu našli uplatnenie vo fytoterapii.

Nielen plody terny sú prospešné pre zdravie

Málokto si pamätá, že jej plody a listy sú zdrojom vitamínov. Má dobrý vplyv na obličky, trávenie a imunitu

Plody terny sa vyznačujú vysokým obsahom vlákniny a relatívne nízkym obsahom kalórií. 100 g čerstvých plodov obsahuje asi 114 kcal, čo z nich robí cenný doplnok stravy.

Hlavné živiny:

  • vláknina – podporuje činnosť čriev, uľahčuje vyprázdňovanie a pomáha predchádzať zápche,
  • vitamín C – posilňuje imunitu a pôsobí ako silný antioxidant,
  • beta-karotén a vitamín A – majú blahodárny vplyv na zrak a stav pokožky,
  • vitamín E – chráni bunky pred oxidačným stresom,
  • minerály – najmä draslík, horčík, vápnik, železo, zinok a mangán, ktoré podporujú činnosť srdcovo-cievneho, svalového a nervového systému.

Biologicky aktívne látky:

  • flavonoidy,
  • pektíny,
  • tanníny,
  • organické kyseliny,
  • fytosteríny.

Prítomnosť týchto zlúčenín dodáva trnke protizápalové, antioxidačné a metabolizmus regulujúce účinky. Cenné sú aj listy. Listy trnky sa dajú sušiť a pripravovať z nich nálevy. Majú protizápalové, adstringentné a slabé močopudné účinky. Čaj z listov trnky prispieva k očisteniu organizmu, zmierňuje zápaly ústnej dutiny a hrdla a posilňuje imunitu.

Celkovo má rastlina pozitívny vplyv na organizmus.

Podpora tráviaceho systému

Vďaka vysokému obsahu vlákniny trnka uľahčuje trávenie a pôsobí proti zápche. Taníny prítomné v plodoch majú sťahujúci účinok, ktorý pomáha zmierniť hnačku a zápal čriev.

Blahodárny vplyv na obličky

Plody a listy trnky majú slabý močopudný účinok, ktorý pomáha vylučovať prebytočnú tekutinu a toxíny z organizmu. Môžu sa používať ako prevencia obličkových kameňov a infekcií močových ciest.

Posilnenie imunity

Obsah vitamínu C, flavonoidov a ďalších antioxidantov robí z trnky cennú zložku stravy v jesennom a zimnom období. Nálevy a sirupy z trnky podporujú prirodzené obranné mechanizmy organizmu.

Antioxidačné a protinádorové účinky

Výskumy etanolového extraktu z plodov trnky poukazujú na jeho antioxidačnú a cytotoxickú aktivitu voči niektorým líniám rakovinových buniek, vrátane gliómov mozgu. Hoci to nie je dôvod na používanie trnky ako lieku, potvrdzuje to jej liečivý potenciál.

Použitie v dietológii

Plody trnky môžu pomôcť ľuďom bojujúcim s nadváhou, pretože obmedzujú vstrebávanie triglyceridov a pomáhajú regulovať hladinu glukózy v krvi. Ich pravidelné konzumovanie môže prispieť k prevencii cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení.

Málokto si pamätá, že jej plody a listy sú zdrojom vitamínov. Má dobrý vplyv na obličky, trávenie a imunitu

Čo robiť s plodmi trnky?

Nálevy a likéry

Najznámejším produktom je slivka – nálev s hlbokou chuťou a rubínovou farbou. Vo Veľkej Británii je tiež populárny slivkový gin, teda macerát sliviek v alkohole. Takéto nápoje, konzumované v malých množstvách, podporujú trávenie.

Džemy a marmelády

Mrazené plody trnky sa výborne hodia na konzervovanie. Džemy a zaváraniny sa vyznačujú výraznou chuťou a výborne sa hodia k chlebu, palacinkám alebo syrom.

Šťavy a sirupy

Čerstvá šťava z trnky je bohatým zdrojom vitamínu C. Môžete ju konzumovať samostatne alebo ako prísadu do čaju. Sirup z trnky sa tradične používal na liečbu prechladnutí a infekcií dýchacích ciest.

Vína a fermentované nápoje

Z trnky sa dá pripraviť víno s intenzívnou vôňou. V niektorých krajinách západnej Európy sa používa aj na výrobu regionálnych likérov.

Sušené ovocie

Sušené plody trnky sa používajú na prípravu ovocných čajov. Sušené plody si zachovávajú značnú časť vitamínov a minerálov a sú tiež dobrým doplnkom k bylinným zmesiam.

Omáčky a pyré

Vďaka svojej trpkej chuti je trnka vynikajúca ako základ pre omáčky k mäsu, najmä k divokej zveri a hydine. Jej kyslosť vyvažuje tučnosť jedál.

Kulinárske možnosti trnky sú veľmi široké. Pravidelné zaradenie jej produktov do stravy je bezpochyby vynikajúcim riešením a podporou v boji za zdravie a dobrú kondíciu.

Značky: