Čierny bez (Prunus spinosa), tiež nazývaný trnka alebo trnka, je v našej krajine široko rozšírený, hoci je zriedka cenený a používaný napríklad v kuchyni. Medzitým sú plody a listy tejto rastliny skutočným zdrojom vitamínov, minerálov a biologicky aktívnych látok, ktoré môžu podporovať zdravie človeka na mnohých úrovniach. Podporujú činnosť obličiek, regulujú tráviace procesy a vďaka prítomnosti antioxidantov zvyšujú imunitu organizmu. Čo robiť s plodmi trnky? Tu je niekoľko tipov, ako ju môžete zahrnúť do svojho jedálnička.Obsah:01 Hlohovec – zabudnuté ovocie02 Nielen plody hlohovca sú prospešné pre zdravie03 Čo robiť s plodmi hlohovca?
Čierny bez – zabudnuté ovocie
Čierny bez je rozložitý, pichľavý krík z čeľade ružovitých, dosahujúci výšku 3-4 metre. Tvorí husté porasty, ktoré v minulosti slúžili ako prirodzené oplotenie polí. Rastlina sa vyskytuje v celej Európe, západnej Ázii a severnej Afrike, kde preferuje mierne podnebie.
Plody trnky sú malé guľovité kôstkovité plody tmavomodrej farby s charakteristickým voskovým povlakom. Ich dužina je zelenkastožltá a chuť intenzívne trpká a kyslá, preto sa zriedka konzumujú surové. Najlepšiu chuť nadobúdajú po prvých mrazoch alebo po zmrazení v mrazničke.
Listy terny sú malé, vajcovité, s zubatými okrajmi. Obsahujú fenolové zlúčeniny a taníny, vďaka čomu našli uplatnenie vo fytoterapii.
Nielen plody terny sú prospešné pre zdravie
Plody terny sa vyznačujú vysokým obsahom vlákniny a relatívne nízkym obsahom kalórií. 100 g čerstvých plodov obsahuje asi 114 kcal, čo z nich robí cenný doplnok stravy.
Hlavné živiny:
- vláknina – podporuje činnosť čriev, uľahčuje vyprázdňovanie a pomáha predchádzať zápche,
- vitamín C – posilňuje imunitu a pôsobí ako silný antioxidant,
- beta-karotén a vitamín A – majú blahodárny vplyv na zrak a stav pokožky,
- vitamín E – chráni bunky pred oxidačným stresom,
- minerály – najmä draslík, horčík, vápnik, železo, zinok a mangán, ktoré podporujú činnosť srdcovo-cievneho, svalového a nervového systému.
Biologicky aktívne látky:
- flavonoidy,
- pektíny,
- tanníny,
- organické kyseliny,
- fytosteríny.
Prítomnosť týchto zlúčenín dodáva trnke protizápalové, antioxidačné a metabolizmus regulujúce účinky. Cenné sú aj listy. Listy trnky sa dajú sušiť a pripravovať z nich nálevy. Majú protizápalové, adstringentné a slabé močopudné účinky. Čaj z listov trnky prispieva k očisteniu organizmu, zmierňuje zápaly ústnej dutiny a hrdla a posilňuje imunitu.
Celkovo má rastlina pozitívny vplyv na organizmus.
Podpora tráviaceho systému
Vďaka vysokému obsahu vlákniny trnka uľahčuje trávenie a pôsobí proti zápche. Taníny prítomné v plodoch majú sťahujúci účinok, ktorý pomáha zmierniť hnačku a zápal čriev.
Blahodárny vplyv na obličky
Plody a listy trnky majú slabý močopudný účinok, ktorý pomáha vylučovať prebytočnú tekutinu a toxíny z organizmu. Môžu sa používať ako prevencia obličkových kameňov a infekcií močových ciest.
Posilnenie imunity
Obsah vitamínu C, flavonoidov a ďalších antioxidantov robí z trnky cennú zložku stravy v jesennom a zimnom období. Nálevy a sirupy z trnky podporujú prirodzené obranné mechanizmy organizmu.
Antioxidačné a protinádorové účinky
Výskumy etanolového extraktu z plodov trnky poukazujú na jeho antioxidačnú a cytotoxickú aktivitu voči niektorým líniám rakovinových buniek, vrátane gliómov mozgu. Hoci to nie je dôvod na používanie trnky ako lieku, potvrdzuje to jej liečivý potenciál.
Použitie v dietológii
Plody trnky môžu pomôcť ľuďom bojujúcim s nadváhou, pretože obmedzujú vstrebávanie triglyceridov a pomáhajú regulovať hladinu glukózy v krvi. Ich pravidelné konzumovanie môže prispieť k prevencii cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení.
Čo robiť s plodmi trnky?
Nálevy a likéry
Najznámejším produktom je slivka – nálev s hlbokou chuťou a rubínovou farbou. Vo Veľkej Británii je tiež populárny slivkový gin, teda macerát sliviek v alkohole. Takéto nápoje, konzumované v malých množstvách, podporujú trávenie.
Džemy a marmelády
Mrazené plody trnky sa výborne hodia na konzervovanie. Džemy a zaváraniny sa vyznačujú výraznou chuťou a výborne sa hodia k chlebu, palacinkám alebo syrom.
Šťavy a sirupy
Čerstvá šťava z trnky je bohatým zdrojom vitamínu C. Môžete ju konzumovať samostatne alebo ako prísadu do čaju. Sirup z trnky sa tradične používal na liečbu prechladnutí a infekcií dýchacích ciest.
Vína a fermentované nápoje
Z trnky sa dá pripraviť víno s intenzívnou vôňou. V niektorých krajinách západnej Európy sa používa aj na výrobu regionálnych likérov.
Sušené ovocie
Sušené plody trnky sa používajú na prípravu ovocných čajov. Sušené plody si zachovávajú značnú časť vitamínov a minerálov a sú tiež dobrým doplnkom k bylinným zmesiam.
Omáčky a pyré
Vďaka svojej trpkej chuti je trnka vynikajúca ako základ pre omáčky k mäsu, najmä k divokej zveri a hydine. Jej kyslosť vyvažuje tučnosť jedál.
Kulinárske možnosti trnky sú veľmi široké. Pravidelné zaradenie jej produktov do stravy je bezpochyby vynikajúcim riešením a podporou v boji za zdravie a dobrú kondíciu.