Preskočiť na obsah

Koláčiky so špenátom a syrom

Koláčiky so špenátom a syrom feta sú vhodné ako predjedlo na párty, občerstvenie alebo pohostenie pre nečakaných hostí. Jedlo má výraznú chuť, je veľmi slané, s charakteristickou horkosťou špenátových listov. Jedlo sa pripravuje len za 20 minút, čo ho robí ideálnym pre zaneprázdnených ľudí.

Ingrediencie

  • 2 listy lístkového cesta

Na plnku:

  • 150 g syra feta
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 1 malá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 polievkové lyžice prírodného jogurtu
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ½ čajovej lyžičky čierneho korenia
  • ¼ čajovej lyžičky tymiánu
  • ¼ čajovej lyžičky petržlenu

Ďalej:

  • 1 polievková lyžica repkového oleja na vyprážanie
  • 1 žĺtok
  • 1 čajová lyžička mlieka

Koláčiky so špenátom a syrom

Postup

1

Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemné kúsky. Rozohrejte olej na panvici a pridajte cibuľu a cesnak. Restujte ich 2-3 minúty. Potom pridajte nahrubo nakrájaný špenát a restujte ho, kým nezmäkne.

2

Panvicu odstavte z ohňa a nechajte trochu vychladnúť. Pridajte fettu rozdrvenú prstami a dochuťte všetko korením. Premiešajte náplň, kým nevznikne homogénna hmota na plnenie.

3

Rozvaľkajte lístkové cesto a každý plát rozdeľte na 8 obdĺžnikov. Do stredu dajte 1-2 lyžice plnky a potom všetko zrolujte do koláčikov.

4

Koláčiky so špenátom položte na plech vyložený papierom na pečenie. V malej miske zmiešajte vaječný žĺtok s mliekom. Zmesou potrite povrch koláčikov a vložte ich do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Pečte ich 15 minút, kým nezískajú peknú zlatistú farbu.

5

Koláčiky so špenátom podávajte teplé, ihneď po upečení. Zvyšky uchovávajte v chladničke a pred podávaním ich zohrejte v rúre.